بهترین راهنمای خرید اجاق گاز یا فرگاز
1400/09/02

بهترین راهنمای خرید اجاق گاز یا فرگاز

اجاق گاز یکی از وسایل مهم و ضروری برای هر خانه ای محسوب می شود. شما تقریبا هر روزه چندین بار از این وسیله استفاده می کنید و ممکن است نزدیک به ده سال اجاق گاز خود را تعویض نکنید. لذا بهتر است در هنگام خرید اجاق گاز جدید به چشم یک سرمایه گذاری به این قضیه نگاه کنید و با آگاهی از نیاز خود بهترین اجاق گاز ایرانی و یا خارجی را انتخاب کنید . در این مقاله کاراباما از مجموعه مقالات آموزشی تعمیرات و نگهداری اجاق گاز سعی نموده ایم که مطالب مهم و عواملی را که ممکن است بر تصمیم گیری شما تاثیر بگذارند، پوشش دهیم تا در انتخاب بهترین اجاق گاز فردار یا ساده برای خانه تان به شما کمک کنیم.

قبل از اینکه تصمیم به خرید بهترین اجاق گاز برای خود نمایید بهتر است به سوالات زیر فکر کنید:

  • چه نوع آشپزی هستید؟

آیا همیشه پای تلویزیون و برنامه های آشپزی هستید و پخت غذاهای جدید را امتحان می کنید؟ آیا عاشق پختن غذاهایی مثل بوقلمون و مرغ شکم پر و یا انواع کیک و شیرینی هستید؟ یا اینکه صرفا غذاهای نیمه آماده و و معمولی را با شعله های گاز آماده می کنید و استفاده محدودی از فر دارید؟

خانواده در حال آشپزی      پاسخ به سوالات بالا می تواند به شما کمک نماید تا نوع اجاق گاز خود را بهتر مشخص نمایید. بسیاری نیازی به داشتن فر ندارند و این امر موجب می شود که نیازی برای هزینه کردن و پرداخت مازاد برای اجاق گازهای فر دار نباشد. در رابطه با ویژگی و قابلیت هایی که در اجاق خود نیاز دارید و از آنها استفاده می نمایید، صادق باشید تا در هزینه ها صرفه جویی نمایید.

  • چه نوع اجاقی مناسب آشپزخانه شماست؟

​​​​​​​اجاق گازصفحه ای

آیا آشپزخانه کوچکی دارید و می خواهید از اجاق های تو کار که در میان کابینت ها تعبیه می شوند استفاده کنید؟ آیا فر مجزای توکار داشته و اکنون به دنبال اجاق رومیزی یا اجاق گازهای صفحه ای هستید؟ اکثر مردم اجاق گازهای معمولی ایستاده را انتخاب می کنند که می تواند فردار و یا بدون فر باشد. تصمیمات متفاوتی که گرفته می شود، با توجه به سلیقه و چیدمان آشپزخانه و مهمتر از همه فضایی است که در اختیار شماست. بهتر از قبل از خرید اجاق به چیدمان فعلی و فضای ممکن برای قرارگیری اجاق گاز خود بیاندیشید، و یا آماده تغییر دکوراسیون بزرگی برای خرید دستگاه جدید خود باشید.

همچنین باید به تعداد افراد خانواده و تعداد شعله هایی که به آنها احتیاج پیدا خواهید کرد، بیاندیشید. اگر خانواده کم جمعیتی دارید، اجاق های 2 یا 3 شعله برای شما کافی خواهد بود و نیازی به مدلهای 5 یا 6 شعله که فضای بیشتری نیز اشغال می کنند، نیست.

چه نوع سوختی برای اجاق خود مصرف می کنید؟

فر توکار آشپزخانه

در ادامه به ویژگی ها و خصوصیات اجاق های مختلف خواهیم پرداخت که باید در زمان خرید مورد توجه تان قرار بگیرد.

نوع اجاق از لحاظ سوخت مصرفی

اجاق گاز روشن

همانطور که اشاره شد، اجاق های موجود در بازار به دو دسته الکتریکی یا برقی و اجاق های گازی تقسیم می شوند. این دسته بندی برای فرهای موجود نیز صادق است. اجاق های الکتریکی هرچند دارای خصوصیات و ویژگی های بسیار خوبی هستند اما مقبولیت کمتری در میان ایرانیان دارند که دلایل آن واضح است. از ویژگی های آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • پخت یکنواخت تر و همگن تر غذا در فرهای الکتریکی نسبت به فرهای گازی.
  • همچنین اجاق های الکتریکی توان بالاتری در انتقال حرارت نسبت به شعله های گازی داشته که منجر به کوتاه شدن زمان آشپزی و آماده شدن غذا در زمان کوتاه تری می گردد.
  • تمیز نمودن سطوح اجاق های الکتریکی بسیار راحت تر و کم زمان تر است.
  • طراحی شیک و مدرن این اجاق ها جلوه بسیار زیبایی به آشپزخانه شما می دهد.
  • ایمنی اجاق های برقی نسبت به اجاق های گازی بیشتر بوده و مواردی مانند گاز گرفتگی و آتش سوزی را بدنبال ندارد.
  • به جای گذاشتن ظروف بر روی گاز با شعله کم یکی از شایع ترین مواردی است که مادران پرمشغله با آن سرو کار دارند. خاموش شدن این شعله های کم بدلیل وزش باد و غیره یکی از متداول ترین مشکلات موجود است که در اجاق های برقی وجود ندارد.

​​​​​​​فضای داخلی فر

از جمله معایبی که سبب شده اجاق های گازی نسبت به اجاق های برقی برتری یافته و مقبولیت بیشتری در میان مردم داشته باشند می توان مواردی را برشمرد:

  • بهای برق مصرفی بسیار بیشتر از گاز مصرفی اجاق های گازی می باشد.
  • در برخی مدل های اجاق های برقی هیچگونه علائمی مبنی بر روشن بودن المنت های حرارتی سطح و یا داغ بودن این سطوح که عمدتا به شکل حلقه های دایره ای هستند، پس از خاموش شدن بلافاصله آنها نیست. این مشکل در بسیاری از اوقات می تواند برای کوکدکان و حتی بزرگسالان خطرات سوختگی و آسیب های جدی را بدنبال داشته باشد.
  • در اجاق های گازی مشعل دار، وجود شعله آتشین در زیر ظروف آشپزی منجر به توزیع یکنواخت و متقارن حرارت و پخت همگن و یکنواخت غذا می گردد. در صورتی که این امر در المنت های حرارتی اجاق های برقی بدلیل طراحی نامتقارن پایه های المنتی نمی تواند به خوبی مشعل های گازی باشد.
  • در استفاده از اجاق های گازی تقریبا هر نوع ظرف و قابلمه آشپزی را می توان استفاده نمود در حالی که فقط ظروف آشپزی مخصوصی را می توان بر روی اجاق های برقی قرار داد.

ویژگی های دیگر اجاق های گازی

فن کانوکشن:

فن های کانوکشن در دیواره پشتی اجاق قرار می گیرند. این فن ها گرمای داخل اجاق را توزیع نموده و هوای گرم را به جریان در می آورند، لذا به پخت یکسان و متوازن غذا کمک می کنند. اگر شما بسیار به پخت انواع کیک و شیرینی جات علاقه دارید، حتما به فن کانوکشن نیاز خواهید داشت. اجاق های در رنج قیمت متوسط به صورت معمول دارای یک فن کانوکشن می باشند. برخی از اجاق ها دارای فن کانوکشن به اصطلاح واقعی یا اروپایی هستند. در این مدل از اجاق ها یک المنت حرارتی در کنار فن تعبیه شده که موجب گرم شدن هوا در حین کارکرد فن می گردد.

برنامه های آشپزی مختلف:

اجاق شما به طور معمول قابلیت پخت و بریان کردن غذا را دارد. اما با صرف هزینه بیشتر می توانید اجاق هایی با برنامه های بیشتری برای آشپزی تهیه نمایید. بطور مثال اجاق های دارای فن کانوکشن برنامه هایی بصورت پخت با کانوکشن و بریان کردن با کانوکشن دارند که فن و المنت های حرارتی را نیز فعال می نماید. برخی اجاق ها نیز برای پخت برخی غذاها، از قبیل پیتزا، مرغ یا بوقلمون ویا روش های آماده سازی مختلف برنامه ها و تنظیمات از قبل برنامه ریزی شده ای دارند.

دراور یا کشوهای پایینی:

برخی از اجاق ها دارای کشویی در پایین خود می باشند که می تواند چندکاره باشد. در برخی از مدل ها این کشوها جهت پخت غذا طراحی شده اند. لذا به راحتی می توانید از فضای داخل اجاق جهت پخت و یا بریان نمودن غذای اصلی مانند مرغ و یا بوقلمون استفاده نمایید و از کشوی پایینی جهت پخت غذاهای کوچکتر نلنند کیک و غیره. این فضاها می توانند در دماهای متفاوتی نیز تنظیم شوند. در برخی دیگر از مدل ها کشوی پایین جهت گرم نگهداری غذا استفاده می شود و قابلیت پخت غذا را ندارد. در برخی دیگر از مدلها نیز کشوی پایینی بصورت یک سرخ کن عمل نموده و جهت سرخ کردن و بریان نمودن غذاها کاربرد دارد.

ترموکوپل : 

از جمله کاربردی ترین ویژگی اجاق های امروزی وجود ترموکوپل می باشد. سیستم ترموکوپل بدین صورت عمل می نماید که در صورت خاموش شدن شعله، جریان گاز نیز قطع می شود تا خطراتی چون آتش سوزی و گاز گرفتگی را بهمراه نداشته باشد.

فندک :

فندک اتوماتیک از دیگر ویژگی های بسیار کاربردی است. شما به راحتی با چرخاندن ولوم و فشار آن به داخل و نگهداری آن برای چند ثانیه می توانید همزمان با جریان گاز از فندک خودکار اجاق برای روشن شدن مشعل ها استفاده نمایید. در این حالت نیازی به استفاده از فندک های مجزای دستی نیست.